Waarop moet je letten als je een notebook koopt?

Laptops

De tijd van pen en papier ligt stilaan achter ons. Tegenwoordig doen we bijna alles digitaal. Communiceren met vrienden, familie of collega’s, huiswerk maken, van thuis uit of op kantoor werken … er komt bijna altijd een computer, smartphone of notebook aan te pas.

Een notebook laat je toe om comfortabel te surfen of communiceren, waar en wanneer je wilt. Maar het aanbod aan notebooks is heel groot. Waarop moet je zeker letten bij je aankoop? We zetten graag vier aandachtspunten voor jou op een rij.

 

1. Het werkgeheugen

Het werkgeheugen of RAM-geheugen bepaalt hoe ‘sterk’ je notebook is. Het geeft dus de werkkracht van je notebook weer. Hoe groter het werkgeheugen, hoe performanter je notebook en hoe meer taken hij tegelijkertijd kan uitvoeren. Om vlot en zonder frustratie te kunnen werken, is een notebook met een werkgeheugen van 8 gigabyte het minimum. Werk je heel intensief op je notebook en moeten er vaak heel wat programma’s tegelijk kunnen draaien? Ga dan voor nog meer gigabytes.

 

2. De processor

De processor is de motor van je notebook. Die bepaalt hoe snel je apparaat opstart en werkt. De i’s zijn je pk’s. Hoe meer i’s, hoe hoger de snelheid. Er bestaan notebooks met i3-, i5- en i7-processoren. Als experts raden wij je aan om altijd te kiezen voor een notebook met een i5-processor of hoger.

 

3. De schermgrootte

Notebooks bestaan in verschillende afmetingen. De grootte van het scherm wordt uitgedrukt in inch. Eén inch is 2,54 centimeter. Het is goed om te weten dat de schermgrootte in inch altijd slaat op de diagonaalafstand van je scherm. Dus van linksonder tot rechtsboven of van linksboven tot rechtsonder. Er bestaan al notebooks met een 11 inch-scherm. De grootste exemplaren hebben een 17 inch-scherm. Om je een idee te geven: een scherm van 14 inch is ongeveer zo groot als een A4-blad. Dat past dus gemakkelijk in je draagtas.

 

4. De grootte van de harde schijf

Alle informatie die je op je notebook opslaat – zoals documenten, foto’s, filmpjes en apps – komen terecht op je harde schijf. Die heeft een bepaalde opslagcapaciteit die uitgedrukt wordt in gigabyte. Je kunt die opslagcapaciteit met een extra geheugenkaart uitbreiden. Wil je voldoende ruimte hebben om niet voortdurend informatie te moeten verwijderen om zo plaats te maken voor nieuwe informatie? Dan kies je het best voor een notebook met een minimumopslagcapaciteit van 256 gigabyte.

 

Ontdek ons ruime aanbod aan notebooks

 

Wist je trouwens dat we bij Catronics jouw laptop ook kunnen installeren en surfklaar maken? Met die service maken we graag het verschil!

En heb je problemen met een virus of spyware? Krijg je je e-mailaccounts niet ingesteld? Of wil je een back-up maken van je gegevens? Ook dan kun je bij ons terecht.

Wil je hulp om de juiste notebook voor jouw situatie te vinden? Wij helpen je graag kiezen en vertellen je waarop je zeker moet letten. Neem gerust contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.

De Catronics experts staan voor je klaar

Onze winkels

Grobbendonk

014 51 02 20

info@catronics.be

Netestraat 33
2280 Grobbendonk

Ham

013 29 54 43

info@catronics.be

Dorpsstraat 5
3945 Ham