Ventilator of airco? Wat past bij jou?

Huishoudtoestellen

Het is warm en je zoekt afkoeling? Vaak is het op warme zomerdagen niet genoeg om alle rolluiken, ramen en deuren gesloten te houden. Op die momenten gebruik je een ventilator of mobiele airco om de (gevoels)temperatuur binnenshuis naar beneden te helpen.

Of opteer voor een combinatie van de twee. Door een aanwezige bries kan je de airco enkele graden hoger laten staan waardoor ze minder hard moet werken en dus ook minder elektriciteit verbruikt.

Geen idee waarom je voor een ventilator zou kiezen? Of wanneer gebruik je beter airconditioning? We leggen het je op deze pagina haarfijn uit!

Ventilator of airco… Wat zijn de verschillen?

Beide toestellen brengen aangename verkoeling tijdens warme dagen. Maar ze werken wel volledig anders. De ene persoon zal meer baat hebben bij de zachte bries van een ventilator, terwijl de andere persoon het liever een aantal graadjes koeler heeft.

Een mobiele airco verlaagt de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de lucht in een kamer. Een ventilator creëert luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur zakt. Een ventilator heeft dus geen invloed op de effectieve temperatuur.

Een derde optie is de aircooler. Deze lijkt op een mobiele airco maar werkt helemaal anders. Een aircooler blaast gekoelde lucht uit, maar koelt een ruimte niet echt af. Dit toestel heeft net zoals de ventilator meer invloed op de gevoelstemperatuur.

 

ONTDEK ONZE VENTILATOREN ONTDEK ONZE AIRCO TOESTELLEN

Ventilator kopen?

Je wil een aangenaam briesje terwijl je aan het werken bent aan je bureau? De ganse kamer hoeft niet afgekoeld te worden? Je hebt maar een klein budget? Dan is een ventilator geknipt voor jou.

Een ventilator zuigt aan de achterkant de lucht aan en blaast deze aan de voorkant via de bladen versneld weg. Hoe sneller de lucht zich verplaatst, hoe frisser het voor jou zal aanvoelen.

De meeste ventilatoren verplaatsen lucht van links naar rechts (oscilleren); van boven naar onder heet neigen. Bijna alle ventilatoren oscilleren, neigen is weggelegd voor de duurdere modellen en torenventilatoren.

Richt de ventilator niet op je nek of rug. De koude luchtstroom kan resulteren in stijve spieren.

6 tips om de juiste ventilator te kiezen

 1. Hoe meer vermogen (in Watt), hoe harder de ventilator kan blazen.
 2. Kies een ventilator met verschillende snelheden als je ventilator niet altijd op volle kracht moet blazen.
 3. Hoe hoger het vermogen, hoe meer lawaai de ventilator maakt. Als het geluid je stoort, kan je een lagere snelheid kiezen. Extrastille ventilatoren maken minder dan 50 dB lawaai.
 4. Een ventilator met grote korf verplaatst meer lucht en biedt dus ook meer verkoeling. Deze modellen nemen door hun omvang meer plaats in.
 5. Een timer is altijd handig. Programmeer wanneer de ventilator moet starten of stoppen. Een timer helpt je ook elektriciteit te besparen. Sommige hebben ook een afstandsbediening.
 6. De meeste ventilatoren werken met bladen die door een korf afgeschermd worden. Wanneer er kinderen of huisdieren in huis zijn kies je best een veilige ventilator met een korf met zo klein mogelijke openingen.

Welk type ventilator kies jij?

Maar welke ventilator kies je? We hebben een groot aanbod met verschillende modellen en functies: met of zonder statief, om op de tafel of vloer te plaatsen…

Mobiele airco kopen?

Is een briesje niet voldoende? Wil je je slaapkamer voor het slapengaan enkele graden afkoelen? Dan is een mobiele airco de verkoeling die je zoekt.

Een mobiele airco zuigt de warme lucht uit de kamer en koelt deze aan de hand van een koelvloeistof. Koude lucht gaat terug de kamer in, terwijl de warme lucht wordt afgevoerd naar buiten via een afvoerslang. Stel de temperatuur in en laat de airco haar werk doen. Vergeet niet om het opvangbakje van het condenswater op tijd te legen.

Mobiele airco: de voordelen

 1. Het grootste voordeel? Zijn formaat! Deze airco’s zijn compact en kan je dankzij de wieltjes makkelijk verplaatsen. In de voormiddag koelt je airco de bureau of leefruimte, en ’s avonds en ’s nachts de slaapkamer zodat jij van een goeie nachtrust geniet.
 2. Veel goedkoper dan een vaste split airconditioning en geen dure installatiekosten en werken aan je huis. Mobiele airco’s zijn heel gebruiksvriendelijk. Steek de stekker in het stopcontact en kies de juiste temperatuur of het programma via de knoppen, toetsen op het display..
 3. Makkelijk en snel te reinigen. En je doet het zelf zonder een vakman te laten komen. Stofzuig de filter minstens een keer per week wanneer je je airco vaak gebruikt. Wanneer de filter erg vuil is spoel je deze gewoon af onder de kraan. Laten drogen en je toestel is opnieuw klaar voor gebruik.
 4. Duurdere monoblock airco’s hebben nog extra functies zoals verwarmen, de lucht zuiveren en ontvochtigen. Handig wanneer je een pollen allergie hebt of in de winter graag de hal of badkamer extra wil verwarmen.
 5. De meeste airco’s hebben een timer waarmee je instelt wanneer het toestel moet starten of stoppen met koelen. Ook wanneer je niet thuis bent.
ONTDEK ONZE VENTILATOREN ONTDEK ONZE AIRCO TOESTELLEN

De Catronics experts staan voor je klaar

Onze winkels

Grobbendonk

014 51 02 20

info@catronics.be

Netestraat 33
2280 Grobbendonk

Ham

013 29 54 43

info@catronics.be

Dorpsstraat 5
3945 Ham