Tip 9 - Verschil POP/IMAP

Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Vele mensen, die tegenwoordig een nieuwe computer of smartphone kopen, krijgen onmiddellijk een moeilijke vraag voorgeschoteld. Wil je een emailadres instellen en hoe ? Gebruik je POP of IMAP ? Deze twee “protocollen” zijn door de meeste mensen niet gekend en zorgen vaak voor verwarring.

Wat is POP?

POP staat voor Post Office Protocol en doet eigenlijk wat het zegt. Het is zoals het Postkantoor, jij gaat je post halen en brengt deze mee naar huis. Dit wil zeggen dat als je je e-mail als POP instelt, je het bericht van je mailserver haalt tot op het geheugen van je toestel. Dit wil zeggen dat eens dit eraf is, het er ook altijd af is en je dit niet meer kan zien op een ander apparaat.

Ook biedt POP maar een beperkte mappenstructuur. Zo krijg je alleen het Postvak IN, Verzonden items en Prullenbak zien.

Het voordeel van POP is dat hij e-mails opslaat op je toestel en zo je mailbox steeds leeg is en deze niet vol kan geraken. Het nadeel is echter dat je makkelijker e-mails kwijtgeraakt en deze niet meer kan terugvinden. Ook kan je niet synchroniseren.

Wat is IMAP?

IMAP staat voor Internet Message Acces Protocol en laat, in tegenstelling tot POP, je emails op de mailserver staan. Dit zorgt ervoor dat je steeds op elk toestel kan zien wat je met je mails hebt gedaan. Op deze manier is de kans om een mail kwijt te spelen zeer klein.

Ook biedt IMAP een volledige mappenstructuur, zo kan je op elk toestel mappen aanmaken en deze volledig laten synchroniseren tussen al je apparaten.

Het voordeel van IMAP is dat je volledig gesynchroniseerd kan werken en dat je op elk toestel alles van je mails kan bekijken of aanpassen.