Tip 14 - Welk keukenmes heb ik nodig?

Kies het juiste mes, voor de juiste bereiding!

Eén van de belangrijkste basisinstrumenten voor de keuken is een goed mes. Een keukenmes gebruik je iedere dag en gaat, indien je er goed voor zorgt, tientallen jaren mee. Alle redenen dus om niet te bezuinigen op de aanschaf ervan. Elk mes heeft zijn eigen functie in de keuken.

Indien we maar twee messen zouden hebben in onze keuken moeten we echt zorgen voor een koksmes en een gratineermes.

Het koksmes snijdt alles wat rauw is, dus voor het de pan in gaat. We snijden hiermee vlees, vis, groenten en zelfs kaas. Ook ideaal voor het fijnsnijden van kruiden. Dankzij het brede lemmet is het gemakkelijk om producten te snijden zonder steeds de snijplank met de knokkels te raken. Dit mes gebruiken we door met een circulaire beweging over de plank te gaan. Je kan er mogelijk ook mee hakken.

Het gratineermes dient voor het pellen, schoonmaken en garneren van fruit en groenten.

Onderstaande messen zou ik ook niet kunnen missen.

Het broodmes dient uiteraard om brood te snijden. Dit mes snijdt zonder moeite door de harde korst van vers gebakken brood. Met dit mes is het mogelijk om zonder problemen, zelfs bij nog warm brood, mooie plakken af te snijden. Ook zachtere taarten en gebak zijn voor dit mes geen probleem. Ook ideaal om de hardere kolen te versnijden.

Het universele gekarteld mes is ideaal voor het versnijden van vruchten met een harde buitenkant en een zachte binnenkant zoals tomaten. Ook ideaal voor salami, kleine harde broodjes of kaas. Zeer practisch voor picnic’s en koude lunches.

Het santoku mes: dit wil letterlijk zeggen ‘drie deugden’ dus voor de all round toepassingen in de keuken. Het handvat werd net als bij een koksmes bovenaan het lemmet vastgemaakt waardoor er op de snijplank onder het handvat nog plaats is voor de vingers van de kok. Het is dunner en de slijphoek is ook kleiner waardoor het uitermate geschikt is voor het fijnere snijwerk. Door de rechtere onderkant snijden we niet met een circulaire beweging maar met een hakkende beweging van achter naar voor.

Het fileermes: de must have voor het fileren van vis of verwijderen van vliezen en pezen van vlees. Ook zeer geschikt voor het ontvellen van tomaten of het pareren van een sinaasappel.

Het vleesmes: met zijn lang smal lemmet snijdt het keurig spiervezels. Het is met dit mes makkelijker dunne schijven te snijden van bv een rosbief of een gebraad dan met het brede lemmet van een koksmes.

En nu, aan de slag!

Laat het smaken.

Groetjes,

Ludo