Tip 13 - Onderhoud van keukenmessen.

Hoe onderhoud ik mijn keukenmessen het best?

Het onderhoud van keukenmessen en koksmessen.

Elk keukenmes of koksmes wordt bot door het gebruik ervan. Tijdens het snijden ontstaat er braamvorming op de snede. Om de snede van het mes zo scherp mogelijk te houden, dient de ontstane braam recht gezet te worden. Als de braam op de snede rond gaat staan is het mes bot.

Controle: Voel aan de snede van het mes of deze nog scherp is, voel nu aan de andere kant van de snede. Als een tweezijdig geslepen mes aan 1 kant scherper aanvoelt dan aan de andere kant, kan je deze braam terug rechtzetten met een aanzetstaal. Zo blijven jouw messen langer scherp zonder dat je werkelijk materiaal wegneemt. Gebruik hiervoor het juiste aanzetstaal.

Bij een hard stalen mes zal de snede minder snel krullen en blijft daarom veel langer scherp. Een mes is bot wanneer je het niet meer scherp krijgt met een aanzetstaal omdat de braamvorming op de snede te ver is vervormd of beschadigd.

Is dit het geval kun je messen wetten ofwel slijpen. Dit kost meer tijd dan het gebruik van een aanzetstaal. Als je goed met een wetsteen overweg kan blijven je messen nog langer scherp. Als ook dit niet meer lukt ben je aangewezen op een professionele slijpdienst.

Opbergen: Je bewaart je messen het best in een messenblok , tegen een magneetstrip of in een kokskoffer of etui. Los in een keukenlade is de kans groot dat de verschillende messen tegen elkaar komen er en bramen of beschadigingen ontstaan. Hiervoor bestaan wel schedes die de snijkant beschermen.

Waar op: Voor het behoud van jouw snijgereedschap is een houten snijplank de beste keuze om jouw producten op te snijden. Kersen, beuken of bamboe zijn hier ideaal voor ( kops verlijmd ). Deze onderhoud je het beste door ze voor gebruik in te smeren met een dunne, smaak- en reukloze olie zoals druivenpitolie. Gebruik geen olijfolie, hier is de kans groot dat uw plank gaat plakken en er vliegen op af komen. Je smeert met een borstel de plank in met de olie en laat de plank rusten tot alle olie in de plank is getrokken. Herhaal dit tot de plank is verzadigd. Zo kan er niets in de plank dringen.

Tot uw service!

Ludo