7 veelgestelde vragen over ledverlichting

Verlichting

Ledverlichting is almaar meer ingeburgerd. En hoewel ledverlichting niet meer zo nieuw is, merken we bij Catronics dat er nog veel onwetendheid over bestaat. Daarom krijg je van ons de antwoorden op 7 veelgestelde vragen over ledverlichting.

  1. Wat is de levensduur van ledverlichting?

De levensduur van ledverlichting is ongeëvenaard. Terwijl een traditionele gloeilamp na ongeveer 2000 branduren de geest geeft, gaat een ledlamp tussen 15.000 en 60.000 branduren mee.

Dat hangt af van de soort lamp en de kwaliteit van de lamp.

  1. Is ledverlichting duurzame verlichting?

Absoluut. In vergelijking met traditionele gloeilampen, verbruiken ledlampen tot 90 procent minder energie om dezelfde lichtopbrengst te genereren. Dat in combinatie met de lange levensduur maakt dat ledverlichting uiterst duurzaam is.

  1. Is ledverlichting veilig?

Ledlampen produceren bijna geen warmte, waardoor het risico op brandgevaar bijna onbestaande is. Maar ze kunnen niet tegen warmte, dus is het belangrijk dat de warmte rond de lamp goed weg kan. Dat zal de levensduur van de lamp ten goede komen.

  1. Is ledverlichting goed voor je portefeuille?

Ledverlichting is duurder in aankoop dan andere verlichtingssystemen, maar door het lage energieverbruik en de lange levensduur verdien je je investering in ledverlichting op termijn terug.

  1. Wat zijn lumen?

Als je ledverlichting koopt, dan kun je op de verpakking de wattage van de lampen lezen én het aantal lumen. De wattage drukt uit wat het verbruik van de lamp is, het aantal lumen vertelt je wat de lichtopbrengst is (de hoeveelheid zichtbaar licht die een lamp uitstraalt).

  1. Hoe kies ik de meest efficiënte ledverlichting?

De meest efficiënte ledverlichting geeft met weinig vermogen veel licht. Vertaling: de verlichting die een hoog aantal lumen en weinig watt heeft. Wil je weten welke van twee ledlampen de meest efficiënte is? Deel dan het aantal lumen door het wattage. De lamp met de hoogste score is de meest efficiënte.

  1. Kan ik ledverlichting dimmen?

Het is mogelijk om ledverlichting te dimmen, maar niet alle ledlampen zijn standaard dimbaar. Controleer dus altijd goed de verpakking om te weten of je de ledlampen die je wilt kopen kunt dimmen. Dit moet ook altijd gebeuren met een aangepaste of geschikte dimmer. De dimmers (voor gloeilampen) die vroeger gebruikt werden, moeten altijd vervangen worden.

Nog een nuttig weetje: ledverlichting bevat meer blauw licht dan andere verlichting, wat bij lange of intense blootstelling zou kunnen leiden tot slaap- of stemmingsstoornissen. Zorg dus voor voldoende variatie en laat overdag zeker ook het daglicht goed binnen.

Wil je meer weten over ledverlichting? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in een van onze vestigingen in Grobbendonk of Ham.

Ben je op zoek naar kwaliteitsvolle ledlampen? Kijk dan vlug in onze webshop.

De Catronics experts staan voor je klaar

Onze winkels

Grobbendonk

014 51 02 20

info@catronics.be

Netestraat 33
2280 Grobbendonk

Ham

013 29 54 43

info@catronics.be

Dorpsstraat 5
3945 Ham