6 tips voor veiliger internetgebruik

Laptops

Bij Catronics kan je ook altijd terecht voor IT ondersteuning. We hebben een ruim assortiment laptops en computers, maar ook een eigen hersteldienst die de meeste problemen kan oplossen. Altijd welkom dus, als je computer even wat hulp nodig heeft. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen, dus daarom geven we je graag enkele tips voor veilig internetgebruik.

Phishing

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij je wordt benaderd via e-mail, sms, sociale media of zelfs telefonisch. De oplichter doet zich daarbij voor als iemand anders. Dat kan een transportbedrijf of bank zijn, maar zelfs een vriend of familielid.

Het doel is om gevoelige gegevens, zoals persoonlijke informatie, wachtwoorden, bank- of kredietkaartgegevens los te krijgen. Eens die gegevens beschikbaar zijn kan de oplichter ook toegang krijgen tot belangrijke accounts, geld of hij kan zelfs je identiteit stelen.

Oplichters spelen vaak in op de actualiteit (bv. bitcoins, corona crisis) maar ook valse berichten van een pakketleverancier (zoals bpost of PostNL) of bank (ING, KBC) blijven heel populair bij de criminelen.

Let zeker ook op als je tweedehands goederen verkoopt. Vaak proberen oplichters ook via die weg geld of gegevens te stelen. Ze tonen interesse in het product dat je verkoopt, maar vragen dan plots om je gegevens of om een bedrag over te maken via PayPal, bijvoorbeeld. Doe dat niet.

Phishing komt steeds meer voor en oplichters worden steeds sluwer

Veilige wachtwoorden

Je hebt het al vaak gelezen, en je weet dat het tijd wordt om het eens te doen, maar toch is Seppe1995 nog steeds jouw wachtwoord. Maar geloof ons… jouw geboortedatum, straatnaam of postcode in je wachtwoord gebruiken is écht geen goed idee. Gebruik een lang wachtwoord, met verschillende karakters (cijfers, kleine letters, grote letters en een speciaal teken). Het kan ook helpen om in je hoofd een ezelsbruggetje te maken van je wachtwoord. “Mijn 1e Auto Was Een Ford Fiesta 1400cc” – zou bijvoorbeeld M1aweFF1400 kunnen worden.

Gebruik een Anti-virus

Installeer anti-virus software op je computer/laptop om je extra te beschermen tegen schadelijke bestanden en inbreuken van buitenaf.

Bij Catronics zijn we overtuigd dat Bullguard met hun Internet Security pakket een heel complete oplossing voor een toegankelijke prijs biedt. Vanaf €49,99 kan je al een jaar tot 3 verschillende apparaten beschermen!

Bullguard Internet Security beschermt tot 3 apparaten.

Lezen, dan klikken

Sommige tips zijn heel erg simpel. Zoals deze! Voor je ergens op OK klikt, of iets nieuw installeert op je computer of laptop. Lees dan eerst goed wat er staat. Veel mensen zouden zelfs OK aanklikken op de vraag “Wil je een virus installeren?”, omdat ze al denken te weten wat er staat. Maar jij niet, want jij hebt zelfs dit artikel al tot hier gelezen. Jij leest allicht ook altijd alle waarschuwingen. Goed zo! Dat bespaart je heel wat problemen.

Maak back-ups

Bewaar jouw documenten regelmatig en bij voorkeur op verschillende locaties. Je kan tegenwoordig voor een betaalbare cloud-oplossing kiezen (OneDrive van Microsoft bijvoorbeeld – inbegrepen in Microsoft365). Maar een eigen backup voelt soms nog net iets betrouwbaarder aan. Daarom is een extra (externe) harde schijf geen overbodige optie. De Seagate 2TB externe harde schijf is momenteel een heel interessante oplossing. Hij is makkelijk aan te sluiten via USB 3.0 en overal mee naartoe te nemen!

Plan backup-momenten in je agenda en sla deze niet over. Je zal jezelf eeuwig dankbaar zijn dat je die vakantiefoto’s toch netjes op die extra harde schijf of in de cloud bewaard hebt.

Onedrive cloud opslag is inbegrepen in Office 365 van Microsoft.

Bij twijfel, niet doen

Misschien wel een algemene levenswijsheid, maar zeker ook van toepassing in de computer/internetwereld. Als je iets leest waarvan je gezond verstand zegt dat het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Dus nee, helaas, die eenzame prins uit Namibie met zijn miljoenen bestaat niet echt. En die mooie vrouw die op bezoek komt als je haar een vliegticket betaalt, die is ook nep. Maar niet getreurd hoor, er zijn ook nog eerlijke en lieve mensen op de wereld. Gelukkig nog meer dan je denkt!

Maar als je twijfelt over een betaling, een vraag naar persoonsgegevens, doe het dan niet. Google even naar je probleem, vaak zie je daar ook al meteen dat anderen in een gelijkaardige situatie hebben gezeten.

De Catronics experts staan voor je klaar

Onze winkels

Grobbendonk

014 51 02 20

info@catronics.be

Netestraat 33
2280 Grobbendonk

Ham

013 29 54 43

info@catronics.be

Dorpsstraat 5
3945 Ham